Na praktykę zawodową wyrusza 10 uczniów. Czworo uczy się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, dwoje w zawodzie technik hotelarstwa i czworo w zawodzie technik logistyk. Młodzież spędzi w Niemczech cztery tygodnie. Kucharze i hotelarze będą zakwaterowani w trzech hotelach cztero- i pięciogwiazdkowych, gdzie odbędą również praktykę. Natomiast logistycy w centrum logistycznym w mieście Eisenach.
- Wyjazd na taką praktykę jest doskonałym sposobem na zdobywanie prawdziwego doświadczenia zawodowego oraz naukę języka - mówi Marzanna Rybus, nauczyciel języka niemieckiego ZSP. - Nasi uczniowie uzyskują również zaświadczenie o ukończeniu praktyki zagranicznej, które później mogą dołączyć do swojego CV. Zdobycie takiego doświadczenia na pewno zaowocuje w ich przyszłej ścieżce zawodowej - dodaje.
Uczniowie przygotowywali się do wyjazdu już kilka tygodni wcześniej, podczas dodatkowych zajęć w pracowni gastronomicznej. Szkolili się pod opieką Sylwii Milczewskiej, nauczyciela przedmiotów zawodowych. Poznawali różne techniki dekorowania stołu, układania zastawy oraz podawania potraw. Dopracowywali zasady obowiązujące podczas obsługi klienta w gastronomii.
- Program Erasmus+ zakłada również poznanie historii, tradycji i kultury kraju przyjmującego, w tym wypadku Niemiec - mówi Ewa Joachimiak, dyrektor ZSP w Świeciu. - W trakcie podróży uczniowie zatrzymają się w Weimarze i będą mieli okazję poznać miasto o dużych tradycjach kulturowych - dodaje.
Wyjazd jest organizowany w ramach drugiej już edycji programu Erasmus+. Daje on szansę nastolatkom na nawiązanie przyszłych kontaktów zawodowych. Podczas zagranicznego pobytu młodzieżą opiekuje się nauczyciel ZSP.
red