Błyszczeliśmy na forum w Toruniu

rydzek
17.11.2016 10:25
A A A
Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły za Festiwal Smaku w Grucznie otrzymało certyfikat Najlepszy Produkt Turystyczny i zostało nominowane do etapu ogólnopolskiego, nagrodę odbierali organizator festiwalu - Jarosław Pająkowski i sekretarz powiatu - Iwona Karolewska

Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły za Festiwal Smaku w Grucznie otrzymało certyfikat Najlepszy Produkt Turystyczny i zostało nominowane do etapu ogólnopolskiego, nagrodę odbierali organizator festiwalu - Jarosław Pająkowski i sekretarz powiatu - Iwona Karolewska (Fot. MP)

Edmund Bińkowski odbiera Srebrny Krzyż Zasługi za działalność turystyczną. Festiwal Smaku w Grucznie zostaje Najlepszym Produktem Turystycznym. Nasze lokalne produkty jednoczą ludzi wokół jedzenia. Regionalne Forum Turystyki w Toruniu pokazało, że coraz większe grono rozsmakowuje się w powiecie świeckim

Certyfikaty i wyróżnienia

W trakcie toruńskiego forum odbyła się gala wręczenia certyfikatów i statuetek laureatom tegorocznej edycji ogólnopolskiego konkursu Polskiej Organizacji Turystycznej na "Najlepszy Produkt Turystyczny". Na etapie regionalnym organizacja wyróżniła troje laureatów. Wśród nich znalazło się Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły - za organizację Festiwalu Smaku w Grucznie (konkurs odbywa się pod honorowym patronatem marszałka Piotra Całbeckiego, a nominowani otrzymali automatyczną nominację do etapu ogólnopolskiego).

Podczas spotkania uhonorowano również świecki oddział PTTK. Wojciech Fedyk, prezes POT, wręczył Srebrny Krzyż Zasługi za działalność turystyczną Edmundowi Bińkowskiemu z Klubu Turystyki Motorowej "Carter" z oddziału PTTK Świecie.

Wśród laureatów znalazła się również znana agroturystom, rolnikom i Kołom Gospodyń Wiejskich Hanna Nowakowska-Hapka, pracownik (od niedawna na emeryturze) Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie - otrzymała nagrodę prezesa Kujawsko-Pomorskiej Organizacji Turystycznej "Konstelacja 2016".

Ogłoszono również wyniki konkursu "Odkrywca" organizowanego przez marszałka województwa. W gronie znanych również mieszkańcom powiatu świeckiego nominowanych i laureatów znaleźli się m.in.: Koło Przewodników PTTK w Chełmnie, Lokalna Grupa Działania "Bory Tucholskie" i "Górnicza Wioska" w Borach Tucholskich.

Dyskutanci

Wojewódzkie święto turystyki zorganizowano w pomieszczeniach Międzynarodowego Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu. Uroczystość zapoczątkowało II Regionalne Forum Turystyki, organizowane przez Kujawsko-Pomorską Organizację Turystyczną. Było to jednocześnie podsumowanie dziewięciu lokalnych forów turystyki, które odbyły się w całym regionie (u nas 24 października w Hanza Pałacu w Rulewie, pisaliśmy o tym).

W ramach obchodów jubileuszowych została przeprowadzona debata, w której wzięli udział: Wojciech Fedyk - prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, Zbigniew Ostrowski - wicemarszałek, Beata Sawińska - prezes KPOT i Michał Bucholz - ekspert forum lokalnych organizacji turystycznych, a także członek LGD "Bory Tucholskie". Przy współudziale publiczności rozmawiali o nowym modelu współpracy, w dużej mierze opartym na tworzeniu produktów sieciowych, o istotnych zmianach zachodzących w regionalnej turystyce i priorytetach na przyszły rok.

Produkty

Jednym z punktów tej części spotkania była oficjalna inauguracja i promocja nowo powstałego szlaku pod nazwą Zintegrowany produkt turystyczno-kulinarny "Poznaj Smak Doliny Wisły - Niech Cię Zakole". W jego ramach z powiatu świeckiego znalazły się takie podmioty, jak: Młyn w Grucznie, Winnica przy Talerzyku, sery Adamczyk z Kosowa, mennonickie chaty w Chrustkowie i Luszkowie oraz Koła Gospodyń Gminy Jeżewo i Willa TuŻur.

Uroczystość była również okazją do świętowania jubileuszu 10-lecia Kujawsko-Pomorskiej Organizacji Turystycznej - stowarzyszenia zrzeszającego 53 członków reprezentujących podmioty branży turystycznej, w tym powiat świecki.

W trakcie przerwy swoje produkty tradycyjne i lokalne prezentowali uczestnicy turystyczno-kulinarnego szlaku. Można było posmakować takich cudów, jak faćka z dynią, pierogi z mąki żytniej ze szpinakiem, pasztet z jelenia, lokalne sery czy kociewskie ruchanki z fjutem.

MP

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (1)
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: gość

    Oceniono 4 razy 4

    A pani sekretarz Karolewska tam w jakim charakterze, bo nie bardzo rozumiem?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX