Na drzewach można jeszcze znaleźć owoce dzikiej róży, którym pierwsze przymrozki nie szkodzą. Nadal są jędrne i smaczne. Wzbogacą nasze dania o przyjemny kwaskowy smak, a przy okazji dostarczą witamin: C, A, E i z grupy B.

Z niskimi temperaturami świetnie radzi sobie pokrzywa, która zawiera sporo żelaza i ma na nasz organizm działanie oczyszczające. Bez problemu znaleźć można jeszcze liście babki, które zawierają substancje śluzowe, działają łagodząco na przewód pokarmowy oraz na drogi oddechowe. Nawet śnieg nie przeszkadza wyjątkowo wytrzymałemu bluszczykowi kurdybankowi. Roślina ma zdecydowany korzenny smak, dlatego należy ostrożnie dodawać ją do potraw. Odpowiednio dozowane stanowić może aromatyczną przyprawę, a jednocześnie bogaty w sole mineralne, garbniki i żywice środek wspomagający przemianę materii, układ oddechowy i odporność.

Jeśli ziemia i brzegi jezior nie są skute lodem, możemy pokusić się o pozyskanie korzonków. Zajęcie to nie należy jednak do najłatwiejszych. W pierwszej kolejności warto poszukać takich roślin w pobliżu zbiorników wodnych. Zimowym pożywieniem może być pałka wodna - szerokolistna lub wąskolistna i trzcina pospolita. Jej kłącza zawierają skrobię. Można ją upiec, dusić, dodawać do zup lub po wysuszeniu - zetrzeć na mąkę.

Na herbatkę świetnie nadają się gałązki świerku lub sosny. Wystarczy zalać je wrzątkiem, by po kilku minutach delektować się aromatycznym naparem pełnym olejków eterycznych, soli mineralnych i flawonoidów. Dodatkowo taki napar wesprze nasz układ oddechowy i wspomoże w walce z przeziębieniem.

DOROTA HABEL

Grudniowa sałatka z dzikich roślin:

* po jednej garści pokrzywy, biedrzeńca, szczawiu, krwawnika, gwiazdnicy i tasznika

* kilka liści bluszczyku kurdybanka

* kilkanaście owoców dzikiej róży

* sok z połówki cytryny

* łyżeczka miodu

* pół łyżeczki musztardy

* łyżka oliwy

* sól, pieprz do smaku

* opcjonalnie - kwiaty nagietka

Liście myjemy i suszymy na ręczniku papierowym. Następnie kroimy je drobno. Z owoców dzikiej róży pozbywamy się pestek i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do miski z ziołami. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, oliwę, miód i musztardę oraz przyprawy. Sosem polewamy sałatkę. Możemy dodać kwiaty nagietka lub inne jadalne.

DH